Clopotarul dacilor 407

 


Trăim într-o lume cu măști – la propriu și la figurat – și mulți își ascund fețele întristate de grija zilei de mîine. Cred că, din păcate, oamenii au cam uitat să zîmbească, așa că acest bal mascat este o reflexie a stării noastre interioare. Practic, am devenit toți o apă și-un pămînt, în timp ce ne plîngem că viața devine tot mai grea. Unii se plîng că lucrează pentru un șef malefic, bărbații – că au soții risipitoare, femeile – că sînt agresate de către soți etc. Rar, întîlnești un om mulțumit de propria viață sau chiar fericit.

Cel mai interesant este că toată lumea se ocupă de politică, care, de altfel, este preocuparea tuturor. Avem mulți experți în guvernare și în statul de drept…parcă lansează sfaturi bune dar, totuși, nemulțumirea generală persistă.

Oare nu cumva sîntem o turmă de proști și habar nu avem încotro să mergem? Străbunii noștri spuneau că, dacă ai înțeles că ești prost, deja ai șanse să devii înțelept. Pe de o parte, așa ar trebui să fie: dacă o persoană își trăiește viața și merge înainte ar trebui să aducă, în mod constant, ceva nou și bun în propria sa viață și să se schimbe în bine. Numai astfel poți schimba lumea din jurul tău. Dacă ești mulțumit, cu siguranță, te vei opri din evoluție. Dar, este interesant faptul că numai o parte dintre cei nemulțumiți vor putea schimba ceva  și chiar vor acționa în acest sens.

Pe de altă parte, persoanele disperate au tendința de-a se adînci în propriile probleme, de-a le amplifica pînă la proporții apocaliptice. O asemenea stare are un efect devastator asupra sănătății mentale și fizice. În general, acești oameni se plîng mereu, așteaptă ca altcineva să le rezolve problemele și învinuiesc pe oricine pentru ceea ce li se întîmplă.

Există, însă, și oameni fericiți, care se bucură de viață indiferent de circumstanțe, sînt recunoscători pentru ceea ce au, dar și nepăsători față de părerea altora despre ei. Evident, astfel de oameni sînt considerați paria și adeseori sînt marginalizați de societate. Acești oameni sînt cu adevărat fericiți pentru că ei reușesc ca, în mijlocul haosului, să vadă Binele.

Omul care se poate bucura de o floare, de un cîntec de privighetoare, de puținul pe care-l are, va găsi cu adevărat o fericire mai mare. Dacă există cel puțin o ramură înflorită în sufletul tău, o pasăre cîntătoare se va așeza întotdeauna pe ea. Dacă un om este capabil să vadă ceva luminos în această lume, cu siguranță, va reuși să-și schimbe întreaga viață în bine. Este exact ca prima rază de soare – dacă apare, esti sigur că va fi o zi senină.

Alexandru Ștefan