Cine n-are batrini, sa-si cumpere!

„Cine n-are bătrîni, să-şi cumpere”


Bătrânii noştri au fost martorii unor evenimente istorice importante. Bătrânii noştri au trecut prin război, au îndurat foametea, au creat mişcări de rezistenţă împotriva comunismului şi au zăcut, ani la rând, în temniţele aceluiaşi regim comunist. Au înfruntat moartea de atîtea ori, încît au ajuns să nu le mai fie teamă de ea. Nu şi-au pierdut niciodată credinţa şi nici puterea de-a iubi. Au întemeiat familii, iar acum au copii, nepoţi şi strănepoţi. Au urmaşi – pe noi. Ei, aceşti bătrîni, sînt adevăraţi munţi de înţelepciune, sînt dovezi vii ale istoriei noastre. Ei sînt cei care au scris istoria. Mărturiile lor ne pot ajuta să înţelegem mai bine trecutul şi să construim un viitor mai bun. 
Dacă ai un bătrân cu care te mîndreşti, arată-ni-l şi nouă! Fă-i o fotografie, adaugă un text, care să cuprindă ceea ce consideri că este mai important despre el, trimite totul la adresa tezauruldaciei@yahoo.com, iar noi le vom publica pe acest site. 






Rodica Tudorache, nascuta Mocanu - provine din neamul lui Martac, din zona Turnu Rosu, localitatea Ciineni. Stramosii ei se numeau Martac, erau mocani si au venit in Dobrogea dupa razboiul de independenta din 1877, cu citeva mii de oi. Au format localitatea Dorobantu din judetul Constanta. Cu timpul, Mocanu a devenit numele lor neoficial si, la un moment dat, a fost mentionat si in acte. 
Rodica Tudorache, din neamul lui Martac a nascut trei fete, care i-au daruit, la rindul lor, trei fete si un baiat. Nu a uitat niciodata ca se trage din dacii liberi, a fost intotdeauna mindra de originea ei si de poporul din care face parte. Le-a transmis acest sentiment si copiilor sai, impreuna cu iubirea pentru pamintul stramosesc, pentru trecutul demn al neamului dacilor. Astazi, cei de-acelasi singe cu ea, organizeaza anual sarbatoarea Ziua Daciei si duc mai departe indemnul ei, care strabate timpurile: 
"Sa nu uitati niciodata cine sinteti si de unde veniti!"