Clopotarul dacilor 101


                         

                                            Paștele blajinilor, la daci

Paștele blajinilor era, de fapt, învierea morților – timp de trei zile, pentru a întîlni Anul Nou cu cei apropiați, pe pămînt. Cuvîntul paște își are originea în cuvîntul a veghea, adică a avea grijă de moștenirea lăsată ție; cuvîntul paște era folosit și atunci cînd se scoteau oile la păscut, adică se dădeau în grija ciobanului.
Astăzi, această taină legată de praznicul morților nu mai este cunoscută aproape deloc. Paștele blajinilor a rămas o sărbătoare autentică, care este marcată la noi încă de pe vremea cînd Zalmoxe trăia pe Pămînt, printre oameni. Prin credința și ritualurile care erau bine păstrate, dacii cunoșteau și practicau călătoria în timp; încă din timpul vieții de pe Pămînt se înțelegeau cu acei ce rămîneau în acest spațiu că se vor întoarce în fiecare an, pentru a sărbători Anul Nou și pentru a aduce informații noi din lumea de dincolo. Era un schimb de informații care ne ajuta să evoluăm pe calea desăvîrșirii și totodată nu se devia de la credința în nemurire.  
Am întîlnit foarte mulți oameni care nu mai cred în nimeni și nimic fiindcă actuala școală a religiilor nu mai rezonează cu interiorul lor. Unii dintre ei sînt în căutare și se tem să nu greșească; fiind ancorați în dogme, nu se pot elibera din capcanele în care au căzut. Dacă simți că ești într-o astfel de situație, nu dispera ci, pur și simplu, crede în Dumnezeu fără intermediari. Vorbește cu strămoșii căci ei te vor ghida și te vor ajuta să-ți găsești calea.
Acum, la împlinirea vremii, fiecare dintre noi trebuie să aibă bine conturat și formulat planul-idee pentru sufletul său. Ce înseamnă plan-idee pentru suflet? În primul rînd, trebuie să știi cu cine te prezinți în fața Cerului pentru a susține examenul final adică în cine crezi – Budha? Isus? Zalmoxe?  Dacă ești sigur de alegerea ta, nu te mai îndoi de nimeni și nimic și pregătește-te, în liniște, de trecere. Meditează la sursa aleasă și – încet, dar sigur – se vor liniști apele din interiorul tău. Nu cereți nimic personal de la aceste izvoare Divine, căci tot ceea ce este personal-material este deja predestinat din timp. Iluminarea începe din momentul cînd sufletul nu se mai îndoiește. O hotărîre fermă a sufletului întărește credința și deschide ușile cunoașterii.
A sosit timpul cînd tu trebuie să decizi, așa că nu mai întreba pe toată lumea dacă alegerea ta este bună. Dacă întrebi pe cineva înseamnă că stai încă pe loc. omul poate fi ghidat numai atunci cînd se află pe același drum cu învățătorul, avînd împreună aceeași scară de valori și un singur Dumnezeu care îi reprezintă.
Alexandru Ștefan