Clopotarul dacilor 176






După primul îngheț, au căzut toate frunzele și, brusc, m-am prins cu gîndul că ochii fugeau printre ramurile dezgolite căutînd locul unde s-a ascuns viața... Din fericire, niște brazi scăpați de călăii pădurilor m-au salutat și m-au liniștit că natura a luat o pauză pînă la primăvară. Stînd astfel, în meditația mea, am înțeles că un gînd mare nu poate poposi într-o minte mică. Creația este atît de mare încît omul, cu gîndirea sa mărginită, nu o poate cuprinde. Cu aceste întrebări și frămîntări m-am adresat, în meditația mea, prietenilor din Civilizația Vodă.
De ce capacitatea creierului nostru nu este activată în totalitate și nu funcționează după cum este conceput și ce, de fapt, reține sufletul în acest spațiu limitat?
Atunci cînd ființa umană va scăpa din capcana seducerii, creierul va începe să funcționeze la întreaga sa capacitate. Voi trebuie să conștientizați că sufletul are misiunea de a deosebi adevărul de neadevăr fără a se folosi de capcanele iluziei. De la mic la mare, oamenii învață cum să se amăgească unul pe altul. Sufletul care se folosește de această armă a seducerii nu va deosebi niciodată lucrurile false de cele adevărate. Există oameni care spun minciuni întreaga viață fiindcă, în primul rînd, ei nu conștientizează că mint și, pînă la capăt, ei sînt acei care cred în ele. Acești indivizi pot intra – cu ușurință – cu tot cu papuci în sufletele oamenilor, convinși fiind că nu fac nimic rău și că totul li se cuvine. Egoismul nu-i permite sufletului să înțeleagă că a greșit, el va căuta întotdeauna o nouă strategie pentru a-și convinge adversarul că are dreptate. Mulți se bucură atunci cînd au ocazia să pedepsească pe cel ce a greșit dar, în fața lui Dumnezeu, această bucurie nebună este mai rea decît vina celui ce a greșit. Vulpea, dacă ar fi mare precum ursul, nu ar mai avea nevoie să fie șireată, ar fi de ajuns să-și folosească puterea. La fel este și cu oamenii care vor să obțină ceea ce nu le aparține - devin șireți. Acei care s-au născut puternici și luptă fără minte, degeaba au moștenit această putere. Lumina nu luptă niciodată cu întunericul, bezna dispare atunci cînd soarele răsare – tot așa și voi, prin desăvîrșire veți scăpa din capcana șiretlicului.
De ce natura produce atît de mult pentru suflet și oamenii tot nemulțumiți sînt?
       Pentru omul hapsîn de avere niciodată nu va fi suficient cît îi dăruie pămîntul, natura produce din plin pentru ca oamenii buni să poată face o alegere, nu ca să păstreze totul pentru ei. În armonia naturii se plămădește tăria cuvîntului, omul adevărat se ține întotdeauna de cuvînt. Individul care se dezice cu ușurință de cuvîntul dat trebuie să știe că automat se pierde și valabilitatea cuvîntului dat lui de alții. Energiile false îl transformă pe om într-un vînător care acumulează trofee și, dacă nu iese la timp din această capcană, se va transforma el însuși într-un trofeu pentru alții.
Cum să procedăm pentru a nu cădea pradă energiilor seducătoare?
Ca să fii sigur de tine, învinge întotdeauna falsitatea din alții cu adevărul, nu trebuie să-ți fie rușine de nerușinarea lor. Adevărul trebuie să aibă prioritate în tot și numai atunci nu vei fi prins niciodată în capcana vicleșugului.
Alexandru Ștefan