Clopotarul dacilor 290 - 25 decembrie, Ziua Soarelui



Aflîndu-ne în capsula timpului, am ajuns cu toții la granița dintre anii 2015 și 2016. În ajun, fiecare aleargă după acel ceva care mai există în interiorul nostru pentru a-l dărui celor dragi. Înaintea hotarului stă Moș Crăciun, cu toiagul și darurile sale, încercînd să ne schimbe, cu un zîmbet, frunțile încruntate. Zîmbetul e ca soarele – cînd apare, întunericul de pe fața omului se risipește și ne aduce mai aproape de rădăcinile strămoșilor noștri.
Trăind în timp, înaintașii au intuit că ne vom împotmoli în materie și s-au gîndit să ne ofere cîte o sărbătoare din cînd în cînd pentru a nu ne încadra în zicala de lucru și caii mor. Într-un fel sau altul, parca nu ne lipsește nimic de pe masă, dar, în mod paradoxal, există un gol în suflet care ne face flămînzi după ceva aparte. Cred că aceasta este foamea sufletească după obiceiurile și colinzile noastre din trecut. Cu timpul, am devenit oricine...și nu am mai rîvnit să ne păstrăm virtutea strămoșească. Am intrat în labirintul oglinzilor sucite și nu sîntem în stare să găsim un ghid spiritual ca să ne scoată din capcana sufletului împietrit de indiferența ce ne doboară. Deși, aparent, timpul se schimbă, faptele zilei de astăzi constituie temelia zilei de mîine. Și, totuși, odată cu ieșirea din sfera întunericului, anul maimuței va aduce mai multă lumină, iar oamenii vor scăpa de lipitorile care stau agățate de ei.
Întrăm în Ziua Luminii și puțini mai țin cont de faptul că această zi era dedicată Soarelui. Noi, ca ființe umane, preferăm să credem în ceva palpabil, iar ceea ce nu se vede nu există pentru noi. Vă amintesc că aerul nu se vede, dar viața nu ar fi posibilă fără existența sa. În afara timpului, totul se derulează după un singur plan - al Creatorului. Odată cu ieșirea din zona întunericului, fiecare suflet care este de partea Divinului va deveni o scînteie creatoare, oriunde s-ar afla, în Univers.
Luna plină din 25 decembrie este singurul scaner pentru cei cu suflet rău și rece. Toți acei care, în adîncul sufletului, vor o răzbunare, vor cădea singuri în groapa săpată altora, în cursul anului care urmează. Încercați să vă tămăduiți mintea de gînduri distrugătoare, altfel o să vă urmărească suferința și nu o să știți din care parte vine necazul.
Va fi un an plin și prosper pentru sufletele încărcate de lumină și gîndire pozitivă. Un an întru zidirea Moldovei și ridicarea hotarelor artificiale dintre frați. Sîntem un popor mare, putem fi pildă pentru alții, trebuie doar să credem în puterile noastre și să ieșim din întuneric spre nemurirea sufletului. Altfel, vom umbla bezmetici prin beznele joase ale Pămîntului, iar Lumina va rămîne în memoria noastră precum vă amintiți acum că ați trăit cîndva alături de Dumnezeu.

                           LA MULȚI ANI!