Clopotarul dacilor 96


                      


                        Intelectul și înțelepciunea – nivele diferite

Mulți dintre voi cred despre desăvîrșirea sufletului cam în felul următor: sunt perfect, nu mai am nimic rău în interiorul meu…și vă vedeți deja ridicîndu-vă la Cer, în carne și oase. Ar fi foarte bine ca această hotărîre să vină de la Dumnezeu, nu din rațiunea gîndului pămîntesc al omului. Dacă acest gînd nu vă părăsește, înseamnă că prin tot ceea ce faceți urmăriți un singur scop: ca cineva să vă aprecieze.
        Un suflet care a pășit pe calea desăvîrșirii devine ca un izvor. Soarele nu întreabă pe nimeni vă este cald sau frig…el răsare. Faceți și voi la fel ca izvorul – nu mai întrebați pe oricine dacă apa este bună ori rea. El izvorăște pentru că aceasta îi este menirea și esența sa adevărată. Desăvîrșiți-vă fără să primiți medalii de la oameni, se va vedea oricum diferența dintre voi și ceilalți. Nu vă îmbătați cu gîndul că sunteți perfecți, căci veți întîlni oameni cu adevărat perfecți, dar care nu au nici o pretenție în acest sens.   
        Vă întrebați ce să mai faceți…întoarceți-vă în copilăria voastră și aduceți-vă aminte de conflictele pe care le-ați avut cu cei din jur.
-       Dacă nu permiteai nimănui să se joace cu jucăriile tale înseamnă că a rămas în interiorul tău gîndul ascuns de a controla totul, dar și egoismul, care te împiedică să te gîndești la ceea ce au nevoie tocmai acei care-ți sunt aproape, alături, care te iubesc necondiționat. Nu mă refer aici la acea generozitate care, de cele mai mult ori, ascunde un alt gînd – acela de a impresiona, de a arăta cît de buni sînteți voi…
-       Dacă erai zgîrcit și nu ai scăpat încă de această infecție înseamnă că trebuie să lucrezi asupra credinței tale
-        Dacă nu poți ierta, lucrează asupra răului din tine
-       Dacă ești nefericit, întreabă-te pe cine ai făcut tu vreodată fericit
-       Dacă nu te iubește nimeni, caută bine în sufletul tău și vezi pe cine iubești tu necondiționat
-       Dacă nu suporți pe nimeni în jurul tău, înseamnă că te iubești numai pe tine
-       Dacă îți dorești să trăiești într-o lume adevărată, zidește-o mai întîi în interiorul tău și numai atunci te vei simți cu adevărat în lumea ta
-       Dacă îți dorești cu adevărat să fii omul lui Dumnezeu, treci cu capul sus prin nedesăvîrșirea oamenilor și poate vor tinde și ei  către Lumină.    
Intelectul și înțelepciunea sînt nivele diferite. Există intelectuali care au impresia că, prin cantitatea de cărți citite sînt evoluați. Informați -  da, însă în nici un caz evoluați. Intelectul dezvoltat prin cultura citirii ancorează multe suflete în rațional. Intelectul este numai o treaptă de cunoaștere pentru dezvoltarea și antrenarea minții, pentru perceperea profunzimii înțelepciunii primordiale moștenite de la strămoși. Învățătura primordială te eliberează de rațiune. Învățînd pe alții, învață și tu; dacă le repeți un lucru de trei ori și nu au înțeles, a patra oară cu siguranță vei înțelege tu.   
Alexandru Ștefan