Clopotarul dacilor 197




De ce unele civilizații, care au trăit în trecut, au atins apogeul evoluției pămîntești și au căzut atît de jos încît s-a ales praful de ele? Cu aceste frămîntări și întrebări m-am adresat, în meditația mea, prietenilor din Civilizația Vodă.
Poate că, în dimensiunea Pămîntului, există o barieră de care noi nu avem voie să trecem?
În căutarea Adevărului nu există restricții, dacă unele civilizații au atins un nivel înalt și s-au prăbușit înseamnă că nu s-au ridicat pe propriile puteri. Oamenii care decid să trăiască în întuneric se ascund în nedesăvîrșirea lor ca să nu li se vadă fața, de aceea nu le este niciodată rușine. Căderea unui suflet începe din momentul cînd se hrănește cu durerea pe care le-o provoacă celor din jur. Un om cu mintea sucită va amăgi și Divinul ce coboară în el, iubirea poartă întotdeauna haine albe, în negru nu-i stă bine. Pentru ca o civilizație să nu cadă trebuie, în primul rînd, să-și vadă defectele – prin desăvîrșire - și să fie în stare să le îndrepte – prin iluminare spirituală. Există civilizații care s-au ridicat pe propriile puteri, iar astăzi ocupă un loc de frunte în Univers. Nu confundați lupta cu scandalul; lupta trebuie să se poarte pentru nemurirea sufletului, dar cearta este mama bogăției. Întotdeauna, acei care au rîvnit la desăvîrșire au primit un mare ajutor de la civilizațiile mai avansate. Dacă aceste principii universale sînt ignorate și călcate în picioare vor fi lăsați să se lupte cu propriul orgoliu. Învingeți gîndurile negative care vă urmăresc și umbra răului ce vă face să vă poticniți. Trebuie să păstrați în interior ideea primordială a strămoșilor și să aveți propria părere căci, trăind cu părerile altora, nu veți avea niciodată un cuvînt de spus. Visul se materializează numai atunci cînd muncești din greu, dintr-un suflet leneș nu răsare nimic. Moștenirea pe care o lăsați copiilor trebuie să fie un impuls de pornire, nu o povară care le apasă umerii.
Vreți să spuneți că orice ajutor ce ne este acordat poate fi o frînă pe calea evoluției?
Dacă ajutorul nu este conștientizat de către ființele umane și, în plus, consideră că este datoria Creatorului să le dădăcească în timp ce ele continuă să stagneze din punct de vedere spiritual, atunci comit o mare greșeală. Ajutorul din milă este considerat, la noi, o umilință și, dacă jeliți pe cineva fără să-l ajutați cu ceva concret, îl îngropați de viu.
De ce există atîta ură în sufletele oamenilor?
Ura și mînia provin din viețile anterioare căci sufletele au trăit o viață neîmplinită. Ura este un vulcan care mocnește în interior și izbucnește numai atunci cînd individul nu-și mai poate ascunde adevărata față.
Ce este iertarea, ce este împăcarea? Care este adevăratul sens al acestor valori?
Un suflet adevărat nu caută să fie dădăcit de nimeni, ci crește pe propria temelie. Este capabil să-și ierte chiar și dușmanii dar,în nici un caz, pe acei care, zi de zi, cu pardonul ucid omul. Iertarea este un pod care dă posibilitatea sufletelor să treacă peste greșelile comise, dar este important să se înceapă construcția din ambele părți. Lucrurile ce ar fi trebuit să fie făcute astăzi nu le lăsa pe mîine căci se dărîmă, iar mîine vei dori să le faci pe toate, dar nu vei mai avea puteri și nici timp. Ca să reușiți, căutați-i pe acei care sînt curați cu inima și feriți-vă de cei ce vă aduc vorbe frumoase fără nici o acoperire. Răzbunarea nu aduce izbînda, peste rana pe care o porți în suflet te vei trezi cu alta ce te va apăsa mai tare. Dacă nu ești în stare să dăruiești nimic, zîmbește măcar fiecărui răsărit de soare și cu siguranță se va topi gheața din inima ta. Este dureros să cazi de sus, dar este important să nu permiți nimănui să te plîngă, tu ridică-te și ajută-te singur. Dacă veți ține cont de aceste sfaturi drumul vostru spre desăvîrșire va fi mai lin. Viața va deveni o bucurie în care încap toate clipele frumoase ale naturii.

Alexandru Ștefan