1 martie

            






 De sub stratul subțire de zăpadă, timid, se ivesc primii ghiocei – vestitorii primăverii. Culoarea lor albă semnifică, fără îndoială, puritatea, dar și renașterea naturii sub razele blînde ale soarelui. Deosebit de îndrăgită de români, această mică și gingașă floare însoțește mărțișorul – tradiție străveche moștenită de la daci. Firele – din lînă sau mătase – alb și roșu sînt împletite împreună. Cîndva, de aceste fire se atîrna un bănuț din aur – simbol al soarelui. De-a lungul timpului, simbolistica mărțișorului a cunoscut o serie de interpretări: cald-rece, foc-gheață, două lumi, două dimensiuni, două anotimpuri, două genuri. În unele zone ale spațiului locuit de urmașii dacilor această ață se poartă în piept, iar în altele (Grecia, Macedonia, Albania - vlahi) se poartă la mînă. La data de 1 aprilie, este încdredințată naturii.
Denumirea populară a primei luni de primăvară este chiar Mărțișor și, în mod tradițional, primele nouă zile sînt considerate zilele Babei Dochia, cea care își scutură cojoacele. Este cunoscut faptul că cifra 9 are semnificații magice. Tradiția spune că fiecare om trebuie să își aleagă, astăzi, o babă și, în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa îi va merge întregul an. Aceste nouă zile reprezintă lupta dintre anotipuri, dar simbolizează și lupta întunericului cu lumina.
Moment al înnoirii și al renașterii spirituale, al unui nou început, al speranței, 1 martie este însoțit de diverse obiceiuri menite să accentueze acest caracter. În toată țară, se aprind focuri și se ard lucruri vechi. În Basarabia, gospodinele fac curățenie generală și deschid toate ușile și ferestrele casei,în timp ce rostesc aceste cuvinte: martie în casă, puricii afară!


                  Să aveți o primăvară fericită!