Basarabeni, pe 5 iunie, votați cu Eminescu!

      
                   Basarabeni, pe 5 iunie, votați cu Eminescu!
                                                                    
Duminică, 5 iunie 2011, locuitorii străvechiului pămînt al Basarabiei sînt chemați la urne, pentru a-și alege conducătorii satelor și orașelor. După revolta populară din aprilie 2009 – înăbușită, din păcate, în sînge, de către autoritățile comuniste de la acea dată – au fost declanșate alegeri generale anticipate, în urma cărora regimul comunist a pierdut – considerabil - teren. Imposibilitatea de-a alege șeful statului – ca urmare a faptului că deputaților comuniști le mai trebuia un vot -  a condus la o nouă rundă de alegeri anticipate. O bilă albă au cîștigat, atunci, reprezentanții partidelor liberale și democrate din Parlament, pentru că nu au furnizat comuniștilor votul necesar. Adică, nu au trădat așteptările poporului. După noile alegeri generale anticipate, balanța s-a înclinat în favoarea liberal-democraților, dar nu suficient pentru a se putea alege și președintele statului. De aceea, la ora actuală, Republica Moldova este condusă de un președinte interimar, care deține și funcția de președinte al Parlamentului.
          Alianța de Integrare Europeană – din care fac parte cele trei partide aflate la guvernare – a fost zdruncinată, în ultima perioadă, de o serie de scandaluri interne. Opozanții politici s-au grăbit să speculeze aceste situații, cerînd populației să voteze, din nou, secera și ciocanul, care ar reprezenta stabilitatea… Într-un fel, comuniștii au dreptate – ei au oferit stabilitate…timp de cîteva decenii, multe lucruri au fost stabile pentru românii basarabeni – sărăcia, umilința, teroarea, interzicerea dreptului de-a se numi români și de-a vorbi limba maternă, interzicerea propriei istorii, obligativitatea de-a învăța limba asupritorului și de-a asista la falsificarea manualelor de istorie…chiar și deportările în crunta Siberie au avut gradul lor de stabilitate. Astfel, an după an, generație după generație a avut parte de beneficiile stabilității oferite de seceră și ciocan…Totuși, comuniștii au comis o mare greșeală, care, în final, va conduce – sper – la prăbușirea lor definitivă în Basarabia – i-au subestimat pe urmașii viteazului popor al dacilor. Căci, în timp ce, la școală, copiilor li se spunea că istoria Basarabiei a început în anul 1812, acasă, ei primeau, odată cu laptele mamei, adevărul-adevărat; în timp ce manualele   vorbeau despre urmașii cazacilor, copiii știau deja că ei sînt urmași ai dacilor.
În adîncul sufletului, am convingerea că fiecare moldovean trăiește cu responsabilitatea de a fi urmaș al lui Ștefan cel Mare și, mai devreme sau mai tîrziu, va demonstra lumii întregi că este vrednic de acest statut. Moldova lui Ștefan este, astăzi, ciopîrțită și împărțită în noi și voi”, în „noi și ei”… Politica de moldovenizare și dezrădăcinare a românilor-basarabeni este mai aprigă decît oricînd. Aș zice că acest lucru se întîmplă pentru că deșteptarea deja se produce. Ce altceva am putea crede, cînd, la postul de radio Vocea Basarabiei auzim, zilnic, cum fiul îi dedică mamei piesa „Treceți batalioane române Carpații”, cînd soții își dedică reciproc cîntece precum „Noi suntem români”?
Peste cîteva zile, vom comemora împlinirea unui număr de ani de la prima rundă de deportări comuniste. O parte dintre victimele acestor deportări au supraviețuit, s-au întors acasă și, de ani de zile, sînt ținta batjocurii acelorași călăi care i-au trimis departe, pentru a aduce în schimb - în casele lor, pe pămîntul lor - venetici ce s-au făcut stăpîni. Peste cîteva zile, acești oameni vă vor privi în ochi și nu vă vor cere socoteală pentru ceea ce-ați votat, dar vă vor aminti că ei vor cere, pînă în ultima clipă, anularea pactului care a adus dezastrul.
Români-basarabeni, pentru noi toți, culoarea roșie reprezintă, în primul rînd, sîngele vărsat de strămoșii noștri – prea mult, din păcate. Tocmai de aceea, pe 5 iunie, uitați de această culoare și alegeți culorile cerului sub care trăim și ale bătrînelor noastre păduri! Deschideți ochii - căci nu se poate intra în Europa cu ochii închiși - și alegeți cu inima! Români-basarabeni, Pușkin a fost un mare poet, dar, pe 5 iunie, votați cu Eminescu!
                                       Mirabela Radu